Polo (en sentralasiatisk variant av ordet pilaf) er en matvare som finnes over hele Sentral-Asia, inkludert Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan og deler av det nordvestlige Kina. De forskjellige folkene i hver region har sine egne valg, og sine egne smaker, for oppskriften.
Denne oppskriften er for uigurisk polo.
Ingredienser |
Fremgangsmåte |
1 kopp olje 1,5 kg lam eller kyllinglår 1 stor løk, hakket 1 pose gulrot, hakket 3 kopper vann 3 kopper ris 1 teskje spisskummen salt |
Varm olje i en stor kjele. (Varmen settes til ca 7/10) Stek kjøttet i oljen, rør av og til til det er jevnt brunt. Tilsett den hakkede løken i kjelen, mens du fortsatt rører, og stek til den er gjennomsiktig. Ta gulrøtter i kjelen. Merk at det i utgangspunktet vil se ut som det er for mange gulrøtter i retten, men når de begynner å absorbere noe av oljen, vil gulrøttene krympe og blandes godt inn i oppskriften. Tilsett salt etter smak. Hell vann i kjelen. Tilsett spisskummen. Senk temperaturen (til ca. 3/10) og la blandingen koke i 15 til 20 minutter. Etter 15 til 20 minutter øker du varmen (nok en gang, ikke høyere enn 7/10) Skyll risen i et dørslag og tilsett ris i kjelen. Fordel risen utover vannet, men ikke bland den med resten av ingrediensene. Når vannet ikke lenger er synlig over risen, dra risen mot midten med en skje. Legg et lokk på toppen av kjelen og senk varmen til 3/10. Kok i 30 minutter. Etter den tiden rører du sammen resten av ingrediensene. |
Denne retten serveres ofte med flatbrød, yoghurt og salat med eddikdressing.
Vi serverte med en salat av agurk, tomat, fersk hvitløk, gul løk og grønn paprika.
Hele fremgangsmåten og “riktig” kutting av gulrøtter vises her